Close

×

Bericht

PDO driver not supported by Falang yet. Use MySQLi driver.

Verhaal van Rico

 

Rico Walters ontdekte nog niet zo lang geleden zijn mogelijkheden in de gehandicaptenzorg. Na een aantal maanden meelopen binnen de groepswoning Koningspark 4 weet hij het zeker. De 20-jarige Groninger gaat definitief de gehandicaptenzorg in. De Trans ziet dat hij hier heel geschikt voor is en betaalt daarom zijn opleiding. “Ik moet nog twee jaar werken en leren”, zegt Rico. “Maar ik weet nu al dit de baan is waarin ik me verder wil ontwikkelen.”

Eigenlijk is Rico een topsporter. Hij speelde tot voor kort op hoog niveau basketbal bij Donar Groningen. Daar kwam door de coronapandemie voor hem helaas een eind aan. Door de maatregelen konden alleen de spelers onder de 18 jaar blijven trainen. Van de oudere spelers werd afscheid genomen. “Dat was ontzettend pittig”, geeft Rico toe. “Ik ben alleen niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. Als topsporter kijk ik altijd naar nieuwe kansen.”

Direct nieuwsgierig naar De Trans

Die nieuwe kans deed zich voor toen zijn vader bezoek kreeg van een oud-collega. Die kennis werkt bij De Trans. “Hij vertelde over de nieuwe groepswoning Koningspark 4 en dat daar mensen nodig waren.” Rico was direct nieuwsgierig. Hij had namelijk altijd al interesse in mensen met een verstandelijke beperking. “Mijn oom heeft een licht verstandelijke beperking”, legt hij uit. “Hij woont nog bij mijn oma en krijgt begeleiding. Dankzij de hulp die hij krijgt, heeft hij een baan gevonden. Mijn oom kan daardoor op zijn eigen manier invulling geven aan zijn leven. Ik weet dat ik mensen daarbij ook kan helpen.”

Meedraaien op de werkvloer

Rico legt uit dat hij vanuit de topsport de juiste mentaliteit meebrengt om mensen te begeleiden. “Ik kijk niet naar wat er niet mogelijk is. Ik kijk juist naar wat er wel kan. Bij mensen met een verstandelijke beperking wil ik daarom graag onderzoeken hoe zij denken. Hoe staan zij in het leven? Wat zien zij anders? Hoe gaan ze met bepaalde dingen om? En hoe kan ik hen daarbij helpen? Bij mijn eigen oom heb ik gezien wat je kunt betekenen voor iemand. Hij kan met de begeleiding op zijn eigen manier deelnemen aan de samenleving. Dat is natuurlijk heel mooi.”

Op de sollicitatiebrief die Rico naar De Trans stuurde, werd direct enthousiast gereageerd. Hij werd al vrij snel uitgenodigd voor een gesprek. “Daar werd me verteld dat De Trans is begonnen met een kweekvijver”, zegt Rico. “Daarmee kun je een halfjaar meedraaien op de werkvloer. Je krijgt salaris en je loopt mee met een zorgmedewerker. Je wordt dus niet in het diepe gegooid. Dat sprak mij aan. Op die manier kon ik rustig ontdekken of de gehandicaptenzorg inderdaad iets voor mij is. Zoiets weet je tenslotte pas echt als je het werk doet, als je ervaring opdoet. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat dit het werk is dat ik wil doen.”

Betaalde opleiding

Zorgmanager Fokje Hoogenberg legt uit dat die proefperiode van zes maanden heel belangrijk is. “Niet alleen voor de sollicitant, maar ook voor De Trans. Het is voor ons een goede manier om te ontdekken of iemand geschikt is. Zo halen we pareltjes, zoals Rico, er echt uit”, vertelt zij. “Niet iedereen vindt het werk in de praktijk namelijk leuk. Of wij zien dat iemand toch niet goed past binnen een zorgfunctie. Degene die het leuk vinden en geschikt zijn, geven we graag een kans.”

Waarom werken bij De Trans?

Laat De Trans jouw zorg zijn!

  • We zijn in beweging Er is ruimte voor verandering en jouw inbreng!

  • Er wordt naar je geluisterd Naar jouw frisse ideeën, mening én behoeften.

  • Ons zorgaanbod is divers Met veel doelgroepen en diverse uitdagingen.
    Verbreed jouw horizon als zorgprofessional!

Bekijk vacatures

Je horizon verbreden als zorgprofessional

Je komt terecht in een organisatie waar je echt iets kunt betekenen. Waar jouw
initiatieven en ideeën worden gehoord, gestimuleerd en beloond. We hebben
een divers zorgaanbod, met diverse doelgroepen en uitdagingen. Bij ons kun je
ontdekken, uitproberen en ontwikkelen! Kijk fris naar ons, maar ook naar jouw
eigen ambities. Wat is jouw stip op de horizon? Hier verbreed je jouw horizon als
zorgprofessional.

Bekijk vacatures

Vacatures

Wij zijn De Trans. Dé zorginstelling voor gehandicaptenzorg in Drenthe en Groningen. Zoek je een baan, ga bij ons aan de slag!

Klik hier

Verhalen

Ons team bestaat uit meer dan 1000 professionals uit de zorg en daarbuiten. Hier ontmoet je er een paar!

Klik hier

Wij zijn De Trans

De Trans biedt zorg en diensten aan mensen met een verstandelijke beperking. Lees hier meer over wie wij zijn!

Klik hier